Wachten op waterstof

Kan ik niet beter wachten op een warmtenet in mijn wijk?

Voor oudere woningen in dichtbebouwde gebieden, die alleen met kostbare ingrepen extra te isoleren zijn, kan een warmtenet een oplossing bieden. Maar wat als dat voor jouw huis niet geldt?

Niet verplicht en niet goedkoper dan een warmtepomp

Ten eerste: je kan niet verplicht worden om je woning aan te sluiten op een warmtenet, ook niet als dat wordt uitgerold in jouw wijk. Ten tweede: jouw totale kosten voor de aansluiting op, en gebruik van, een warmtenet zullen gelijk zijn aan die van de cv-ketel. Dus als je met een warmtepomp bespaart t.o.v. een cv-ketel, dan bespaar je zeer waarschijnlijk ook ten opzichte van een toekomstig warmtenet in jouw buurt.

Een warmtenet werkt met een centrale warmtebron die via buizen direct warm water levert aan meerdere huishoudens die zijn aangesloten. Er komt dus geen aardgas jouw woning binnen, maar warm water. De cv-ketel kan de deur uit. Warmtenetten staan beter bekend als ‘stadsverwarming’. De verwachting is dat warmtenetten in 2050 tot wel 50% van de huishoudens van warmte gaan voorzien. De vraag is of het slim is daarop te wachten?

Gemeente besluit in 2021 over warmtenetten

In ieder geval wordt snel meer duidelijk over de ambities van jouw gemeente. In 2021 moet elke gemeente een zogeheten ‘transitievisie warmte’ hebben opgesteld. In deze transitievisie warmte legt de gemeenteraad een realistisch tijdspad vast waarop wijken van het aardgas gaan. Voor de wijken waarvan de transitie vóór 2030 is gepland, is dan ook bekend of er waarschijnlijk een warmtenet gaat komen. Dus volgend jaar weet je meer.

En stel nu dát de gemeenteraad besluit in jouw wijk een warmtenet aan te leggen; betekent dit dat jouw woning daarop verplicht moet worden aangesloten? Het antwoord is nee. De Warmtewet kent géén verplichting voor eigenaren van bestaande woningen om aan te sluiten op een warmtenet. Ook niet in geval van verbouwing of ingrijpende renovatie. Voor nieuwbouw kan die verplichting wel gesteld worden.

Besparen op cv-ketel = besparen op warmtenet

Je hebt bij bestaande bouw dus zelf de keuze. Die vrijheid roept de vraag op of een warmtenet voordeliger is dan een warmtepomp? In de Warmtewet is geregeld hoeveel je maximaal betaalt voor de aansluiting op het warmtenet en de warmte. Daarbij geldt de regel dat de kosten van een warmtenet voor een bewoner niet meer mogen zijn dan de bewoner kwijt zou zijn met een eigen cv-ketel op gas.

Oftewel, als je in jouw situatie energie bespaart met een warmtepomp t.o.v. een cv-ketel, dan zal een warmtepomp een vergelijkbaar voordeel hebben t.o.v. een warmtenet. De kans dat een warmtenet voor jouw woning lagere energiekosten oplevert dan een warmtepomp is op grond van deze wetgeving dus klein.

Daarnaast is nu al veel discussie over de kosten van warmtenetten. In 2020 zijn de kosten die een huiseigenaar eenmalig betaalt voor aansluiting van zijn woning op een warmtenet verviervoudigd van € 1.000 naar maximaal € 4.500. Daarbovenop komen de kosten van de nieuwe hoofdwarmteleiding die door de woonwijk loopt. Deze kosten zijn niet begrensd en kunnen oplopen tot duizenden euro’s per woning.

 

 

Postcodecheck

Vul hieronder de vier cijfers van uw postcode in om toegang te krijgen tot het woningadvies.

Doe onze woningscan Beschikbaar!

Vind de beste warmtepomp voor uw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs